.: Amerikansk avlyssning i Sverige?

[gammalt inlägg som jag nästan hade glömt bort, postar det innan det blir helt inaktuellt]

Jinge skrev för länge sedan..

Mandatet innebär att underrättelsetjänster får avlyssna telefonsamtal och övervaka e-posttrafik i huvudsak utanför USA, under förutsättning att de passerar USA-baserade kommunikationsföretag. Underrättelseagenter får avlyssna sådan trafik utan att först ha fått tillstånd från en specialdomstol.”

Vad innebär detta för svenska bredbandskunder?
Egentligen ingenting, trafik till och från USA har alltid varit övervakad på ett eller annat sätt, och om man gjort något tillräckligt dumt i Sverige kan man ju även här bli avlyssnad i samband med en utredning, skillnaden är att det numer enbart behövs en misstanke från en underrättelseagent och inget domstolsbeslut.
Om man tar några av de större internetoperatörerna, Telia, Tele2, Telenor/b2 så använder de alla amerikanska transitoperatörer. De skiljer sig dock lite från varandra.

– Telia använder sin egen transitoperatör TIC, Telia International Carrier. Jag undrar lite vad som gäller TIC, de är ju ett Svenskt bolag, men som även finns som operatör i US, hamnar de under samma lagar och regler som de Amerikanska operatörerna?

– Tele2 köper sedan länge sin kapacitet av bl a Sprint, dock inte i Sverige utan enbart i USA, de klarar sig utan transitoperatör för Europeisk trafik (Way to go!!)
– Telenor/bredbandsbolaget köper sin kapacitet av bl a Level3

(källa: traceroute och många år i operatörsvärlden)

På samma sätt kan man ju fundera kring vad som gäller med en Amerikansk operatör i Sverige, borde de inte följa Svensk lag? Så vitt jag vet är det inte tillåtet på samma sätt med avlyssning i Sverige som i US (inte än iaf).

De USA-baserade operatörerna som har utrustning i Sverige är bland annat

Detta kan även kopplas ihop med vad jag skrev tidigare om FRA-förslaget och tidningar runt om i Sverige som skickar sin e-post utomlands för spamtvätt.

Andra bloggar om: internet, integritet,

Did you like this? Share it:

3 Responses to .: Amerikansk avlyssning i Sverige?

 1. ee says:

  Tror du verkligen att politikerna frågar om medel är tillåtna eller inte. De gör som de vill og framför allt använder dessa tekniska medel för att ombesörja sina egna politiska intressen. Lagar är till för gräsrötterna inte för politikerna.

 2. cjl.se says:

  Nja, så enkelspårig har jag inte råd att vara..

    More from author
 3. CyberInfo says:

  Intressant inlägg som fortfarande är högst aktuellt!

  CyberInfos senaste blogginlägg ICE-kontakter i din mobil

    More from author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Additional comments powered by BackType