.: Se över prylarnas försäkringar

Robert Hammar blev avstulen nästan hela sin fotoutrustning och får inte den ersättning av Nordea som han trodde att han tecknat sig för, trots att han frågat dem ett flertal gånger om han är korrekt försäkrad.

Läs mer hos Robert om turerna han haft med Nordea.

Ett av Roberts problem är att han registrerat enskild firma i Mars 2007, och i och med detta gäller inte längre hans personliga försäkring i samma utsträckning. Även om han inte haft enskild firma hade han stött på patrull eftersom försäkringen bara täcker upp till ett visst belopp då man lämnar den försäkrade bostaden. Roberg blev av med sina prylar på väg hem från en fotosession, och eftersom han var utanför hemmet får han bara en del av slantarna.

Men hur är det med min egen försäkring? Jag ringde och verifierade med TryggHansa om mina villkor, och tyvärr ser det lika mörkt ut för mig som för Robert. Även om säljaren la till alla plustjänster hon kunde hitta när jag nytecknade mina försäkringar så är inte mina prylar försäkrade när jag lämnar hemmet. Det är dock inte riktigt sant, jag får upp till tio tusen kronor, vilket inte räcker på långa vägar när jag har väskan full på vardagarna.

TryggHansa kan däremot erbjuda mig en “specialförsäkring” – Tyvärr verkar de inte ha så mycket info om specialförsäkringen på nätet, men vad jag kan googla mig till så är den rätt dyr, och att man inte får ut värdet på utrustningen.

Den försäkringsmäklare som får flest rekommendationer är Gefvert. De har specialiserat sig på kreativa yrkesgrupper som fotografer, konstnärer och t ex tecknare. Gefvert är lite dyrare, men å andra sidan finns det inget som heter värdeminskning de första fem åren.

Om man ska jämföra med hur värdeminskningen ser ut för digitalkameror hos andra bolag så kan det se ut så här:

Mindre än 1 år : 100%
Ett år : 60%
Två år : 40%
Mer än tre år : 20%

När man har samlat på sig en del utrustning de senaste åren känns inte 20% så lockande, personligen ska jag skicka en förfrågan till Gefvert och se vad jag hamnar på. (Ryktet säger 4.6% av inköpsvärdet på årsbasis)

Via: Bild och Foto, Fotosidan, Robert Hammar

Andra bloggar om: , , , , , ,

Did you like this? Share it:

7 Responses to .: Se över prylarnas försäkringar

 1. Det glädjer mig att se att det jag dela med mig har fått upp ögonen på dig. Det var en väldigt bitter erfarenhet jag gjorde som kostade mig ca 130,000 kr. En erfarenhet som kunde ha undvikits om inte Nordea Skadeförsäkringars försäkringsrådgivare hade ljugit för mig.

  Det är mer reko som din försäkringsrådgivare har gjort att tala om sanningen än att bedra sin kund. Jag förstår inte riktigt poängen med det, det ger ju bara ett dåligt rykte.

  Pressfotografen Dan Norrå rekommenderade mig Gefvert. Hoppas dom även försäkrar kunder i Finland.

  En rättelse, min enskilda firma bildades 1 mars 2007, så huvuddelen av min utrustning var inköpt innan bolaget bildades.

  Bästa hälsningar!

  Robert

    More from author
 2. cjl.se says:

  Gott nytt! (och jag fixar en rättelse) 🙂

    More from author
 3. […] Bloggen CJL.SE har uppmärksammat försäkringsproblemet i sitt inlägg. […]

    More from author
 4. […] Robert Hammar blev av med sin utrustning när han satt på en krog och väntade på att gå åka hem till Finland. Nu löste sig hans […]

    More from author
 5. Annica says:

  appropå din blogg så eftersökte jag lite och efter lite letande hittade jag flera rekommenderade siter att läsa på, http://www.inplanet.se http://www.livkompagniet.se http://www.compriser.se

  // Annica

 6. Johan L says:

  JAG kan rekommendera att inte anlita ett försäkringsbolag som har mindre än ett återföräskringsbolag. Dels är det en riktlinje om att de är för små – och därmed för restriktiva i skadehantering….
  .-= Johan L´s last blog ..Billiga manschettknappar =-.

    More from author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Additional comments powered by BackType