.: Farväl Aperture, hallå iView media pro?

contentfooter_aperture20080206-1Så, efter mycket bök och stök. Surfande, testande och googlande ska jag kasta min dyra Aperture-licens i papperskorgen. Aperture är skräp. Själva bildhanteringen i sig tycker jag är underbar. Backupfunktioner, metadata, namnstruktur.. ja allt är precis det jag vill ha, men det finns två saker som stör mig så ofantligt mycket att det inte går att fortsätta använda Aperture.

1, Aperture är långsamt. Den sätter igång med underliggande arbete som i stort sett dödar hela min dator. Den blir obrukbar under tiden detta hemliga arbete utförs. Vad den sysslar med vet jag inte, och vad jag kan googla mig till så vet ingen annan det heller. Det är inte heller relaterat till hårdvaran. Jag har sett exempel där folk med en vanlig macbook och 1 gig ram har en dräglig miljö i aperture (eftersom deras bildbibliotek är litet). Samtidigt finns det såna med Mac Pro, quad-cpu och 7 gig ram som berättar om att hela datorn fryser när aperture gör sina hemliga bildjusteringar.

2, Aperture har inte stöd för UTF8 i metdata. Det innebär som jag skrev tidigare att svenska tecken blir skräp. Bildtexter och mitt namn behöver skrivas om manuellt, och jag får kritik för det när jag säljer bild. För att lösa det behöver jag öppna filerna som ska skickas i Photoshop eller i PictureSync och skriva om bildtext mm. Ytterligare ett moment som inte ska behövas. Samtidigt tar det längre tid.

Det som finns kvar på min lista är Adobe Lightroom och iView Media pro. Lightroom är obekvämt och konstigt. Jag ser inte flödet på ett enkelt sätt. Strukturen i programmet känns fel. iView media pro känns lite torftigt, men det fungerar iaf snabbt. Jag håller just nu att testar hur katalogstrukturen fungerar, om den kan hantera symlänkar till andra enheter osv.

Det lutar åt att inhandla en riktig licens av iView media pro, trialversionen är snart slut.. men jag har fortfarande inte bestämt mig. Finns det några andra förslag än ovanstående?

Raw-framkallning, ljus, kontrast, beskärning, skärping är ett måste, men även en bra biblioteksfunktion. Kräver jag för mycket?

Andra bloggar om: , , , , ,

Did you like this? Share it:

13 Responses to .: Farväl Aperture, hallå iView media pro?

 1. DaJ says:

  Jag kör Lightroom som amatör och jag är väldigt nöjd, men det kan ju mycket vara en smaksak också.

  Jag har iofs inte testat iView så jag kan inte jämföra dem med varandra,

 2. Bengt says:

  Testa Bibble. Bibble 5 är snart här och då får den funktioner som saknas nu, men bibble är snabbt och har ett effektivt arbetsflöde. Det funkar också som plugin i Photoshop…

  Lightroom är bra, men det tar nog litet tid att vänja sig vid hur det är tänkt att fungera…

  Bengts senaste blogginlägg Joe McNally snackar om Nikon SB-800 blixt

    More from author
 3. Raphael says:

  LightZone 3 fungerar för mig. 🙂 Tar dessutom upp mycket mindre plats på hårddisken än Aperture, så mer utrymme till bilder. 🙂

 4. Tom says:

  Skulle föreslå att du switchar till PC och kör vidare på Adobe Lightroom som vare sig är speciellt långsamt eller krångligt och som sopar banan med apples lösning.
  Finns utmärkta snabb guider att köpa/ladda ner för att lättare sätta sig in i workflow.

  Med tanke på att det blir rätt stora data baser som ska hanteras både med LR`s lr.data och bilderna så kan jag lova att en PC byggd med komponenter riktade mot bildbehandling och stora mänder data krossar mac i pris/prestanda 🙂

  Stoppa mac booken i ryggan för att ha en bildvisare på fältet med ett minimum av program vara och glöm inte att dumpa cashen både när du jobbar i photoshop och lightroom så kommer du snart se att allt flyter lite smidigare.

  Och ang minnes slukande programvara så vet vi väl hur det är med apple`s egenutvecklade prylar? Kanske inte de mest minnes snåla applikationerna…

  *skräcken lyser i ögonen när man kollar hur Itunes hanterar datorns minne “VÅLDTÄKT!”

  Som ni kanske gissat har jag övergett Mac till förmån för PC men behållit min lilla macbook som portabel mediaspelare (mellan lagring) Har inte ångrat mig!

  /Tom Hansson

 5. cjl says:

  @Raphael – Just Lightzone är intressant, den har härliga automatiska funktioner, men hur finliret fungerar manuellt vet jag inte.. Nåväl, det är nog värt att testa den i 30 dagar igen.

 6. cjl says:

  @Tom – Jag gav upp Microsofts iView media pro efter att jag gett Lightroom en chans till. Eftersom jag även jobbar en hel del med andras bilder är det smidigt med en del funktioner i LR2. Metadatadelen är den jag är mest nöjd med hos LR. Just ett byte till PC är nog inte aktuellt, men det följer alltid ekonomi och arbetsplats. De maskiner jag har hemma är av båda varianterna, men den jag använder mestadels är en macbook pro, men jag antar att jag blir av med den inom kort..

  Tack för alla kommentarer.

 7. Root says:

  – Lack of UTF8 är lite dåligt, men det finns workarounds – Google ämnet.
  – Långsamt på en Mac Book Pro? Det säger sig självt att det i så fall inte är Aperture. Jämför tech specs. Jag och flera av mina fotografkollegor kör Aperture med uppåt tusen bilder i baserna, inga problmen. Mitt tips är att du tittar på Spotlight och stänger av dessa automatiska indexering eller också har du något värre i burken. Men det säger sig självt att det inte ska vara sirap i en toppspeccad burk.

  @Tom – vet inte om du med PC menar byta operativ eller hårdvara. Sen Apple bytte till Intel för två år sedan, så spelar det ju inte längre någon roll. Och om du jämför farten mellan Vista och Lepoard så….ja, läs Adobes benchmarks innan du väljer OS för någon större workflow-installation för digitala bilder. Det är ju ingen slump att de flesta proffs precis som jag och mina kollegor landar på Mac OS – vi gör detta för pengar, så det är ju inte så att vi är några fanboys.

  iView räcker tyvärr inte hela vägen (eller ens halva) i min situation, men det beror ju såklart på vad man har för behovsbild.

  Vi kör LR2 för första urval och RAW-framkallning, PSCS3 för bildbehandling och Aperture 2.x för organisering, arkivering och kundleverans. Inget slår Aperture när det gäller struktur och presentation, inget slår LR2 när det gäller integrerad file browsing +RAW-framkallning. Detta workflow funkar lysande.

  Tänk dock på att inget av detta med foto – 2D-grafik i datorns värld – är vare sig särskilt CPU- eller grafikkortsintensivt. (CPU:n bestämmer bara hur lång tid filterrenderingar tar) Det viktiga när man speccar hårdvaran är RAM (kan aldrig ha tillräckligt för LR2 och PSCS3), hårddisk-hastighet och – framför allt i CS3:s fall – att filerna du jobbar mot ligger på en anna disk än operativet är bootat ifrån. (En scratch-disk)

 8. Nicklas says:

  nu har jag googlat i en timme…det enda som dyker upp på “Aperture UTF 8 workaround” är ditt inlägg om att det finns en workarounds……en portion ironi som äter upp sig själv eller?

  annars har jag googlat på “Aperture ÅÄÖ”, Aperture på Svenska” Aperture UTF8″ och så vidare i all oändlighet men jag hittar inte dessa workarounds….du kanske har en direktlänlk?

 9. cjl.se says:

  Kan inte annat än att hålla med..

    More from author
 10. Stefan Tell says:

  Kan varmt rekommendera (som vissa andra här) Lightroom. Speciellt version 2 som har gjort den så mycket bättre. Har bara kollat över axeln på Aperture men visste inte att de var så olika i flödet. Lightroom sparar så otroligt mycket tid i fasen innan Photoshop, speciellt med de nya verktygen för lokala justeringar. Och ladda även ner Camera Raw Profiles från Adobe om du inte redan har det, gör livet ännu lite lättare. Lycka till.

    More from author
 11. Peter Giger says:

  Personligen tycker jag att det bara är Lightroom som – nästan – kommer upp i samma klass när det gäller bildhanteringen. Bibble är bra när det gäller själva raw-konverteringen, men finns inte ens på samma planet som Aperture när det gäller arbetsflöde.

  På en macbook pro är hastigheten inget som helst problem med Aperture. Jag kan arbeta med hur många bilder som helst åt gången (tja 🙂 ) och samtidigt lyssna på spotify och ha massor av program igång samtidigt. Problemet borde inte vara Aperture som @Root också nämnde.

  Peter Gigers senaste blogginlägg Spotify Recommendation: More Modern Stories from Hello Saferide (2008)

    More from author
 12. cjl.se says:

  Förutom de grundläggande problemen med teckenkodningen (som det inte finns ngn annan info om att googla fram) så är aperture långsamt; problemet ligger i att den inte kan hantera stora bildbanker. <5000 raw-exponeringar är ok. >10000 bilder börjar det sega ner sig. Vid 30000 bilder är det outhärdligt. Ännu värre om man jobbar både lokalt och mot afs/smb-delade enheter.

    More from author
 13. […] Så, då var open-id installerat på cjl.se – först ut att skriva en kommentar var Peter Giger ang mitt inlägg om Aperture. […]

    More from author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Additional comments powered by BackType