.: Telias miss med iPhone

— // Editerad 2008-06-29 // — Överstruket – Ny text kursiv.

Det finns tid att fundera när jag är ute och promenerar. Igår snurrade tankarna kring Telia och deras kommande abonnemang för iPhone. Det mest logiska för mig var tre eller fyra typer av abonnemang. Begränsade i minuter och sms, och hemska tanke, även för data. Med tanke på hur deras tjänst ser ut för mobilt bredband kändes det som att 5Gig/månad skulle vara maxtaket. 500Mbyte, 1000Mbyte och 5000Mbyte.

Komiskt nog så berättade Telia igår om sina nya abonnemang, visst hade jag rätt i att det var tre typer av abonnemang. Skrämmande nog var datadelen mycket lägre än jag väntat mig. 100, 250 och 1000Mbyte, och fri data utanför mobilnätet.

Så, vad är det som gör att Telia går ut som första operatör i världen utan flatrate? Det handlar naturligtvis om pengar. Eftersom Telia och Tele2 delar på en 3G-licens har de också byggt nätet tillsammans. Om Telia har användare i Tele2’s näthalva så kostar det pengar för Telia. Varje samtal som initieras, varje överförd kilobyte debiteras av den andra parten. Därför blir det väldigt svårt för någon av dessa operatörer att skapa ett flatrate-abonnemang.

Informationen från Telia är som vanligt otydlig och tveksam. Även för iPhoneanvändarna försöker de lura oss med maxtaxan på 9kr/dygn. Om man ska utgå från Telias historia så handlar det om meningslös “surf” via deras sk surfport, dvs wap till telias egna sidor. Vem bryr sig om deras gamla mobildataportal? Det här handlar om internet. Jag vill köpa en iPhone för nätfunktionernas skull, inte telias surfport.

Här har Telia uppdaterat sig på verkligheten, nu får man surfa var man vill, så länge man använder telias AP och wap-proxy. Vi får väl hoppas att den fortfarande går att tunnla igenom så är problemet löst med “övriga protokoll”.

Man kan klart säga att det fortfarande råder stor förvirring kring mobildata inom Telia. Bara det faktum att man inte kan köpa tjänsten mobilt bredband och kombinera det med en bra prisplan för telefoni är skrämmande.

Spännande nog har Telia nu efter alldeles för många år i blindo ändrat sig och man kan numer köpa tilläggstjänsten “Prisavtal fastpris” för 199kr/månad och kombinera den med valfritt abonnemang. Bra där Telia!

Mindpark har också skrivit några rader kring Telia och deras skumma tolkning av vad folk vill ha.

Andra bloggar om: , ,

Did you like this? Share it:

11 Responses to .: Telias miss med iPhone

 1. […] Nägra som skrivit om det: Jocke på Mindpark “Televerket fattar fortfarande ingenting! Pakten “Telia berättar om iPhone-abonnemang” Calle Lidström på cjl.se “Telias miss med iPhone” […]

    More from author
 2. Christian says:

  Äger de verkligen olika delar av nätet? Jag trodde det var deras gemensamma bolag Svenska UMTS-Nät AB som ägde nätet och det är när 3G-täckning inte finns som de går tillbaka och använder sitt respektive GSM-nät.

  Christians senaste blogginlägg Associationer

    More from author
 3. cjl.se says:

  Det är en defenitionsfråga. Sunab äger nätet, de driftar var sin del, och får betalt/får betala till nätbolaget. Så om man bortser från nätbolaget betalar de till varandra.

    More from author
 4. Christian says:

  Ah, okej. Varje dag är full av ny kunskap.

  Christians senaste blogginlägg Associationer

    More from author
 5. cjl.se says:

  Men du har helt rätt i GSM-delen.

    More from author
 6. Anders says:

  Det där känns inte helt rätt, känns som du är ute och cyklar, men vad kan man begära av en fd. Tele2 anställd.

  SUNAB äger nätet(licensen), Telia/Tele2 äger 50% var i bolaget, men respektive intäkt går till respektive ägare, det finns inget “Telias del” och “Tele2s del”.

 7. Anders says:

  Nummer två, 9kr/dygn gäller all surfning via mobilens webbläsare, det är dock inte inkluderat datatrafik såsom externa applikationer, såsom youtube/radio/nerladdning.

 8. Anders says:

  Nummer tre, det råder ingen förvirring, det är enbart idioti du spyr ut dig. Det finns en prisplan i kombination med mobila abonnemang, den kostar 199kr/månaden. Osäkerheten är beroende på din bris på kunskap, en ack så vanlig förtelse.

 9. cjl.se says:

  Anders – Du är välkommen att kommentera så mycket du vill, men ska du fortsätta med spydigheter och skitsnack kan du hålla dig borta. Vill du prata peering kan du slå en signal, jag fortsätter inte den diskussionen online. Ang #2, Telia själva vet inte vad 9kr/dag innehåller. Varken säljare i butik, kundtjänst eller företagskundtjänst. Jag har ringt och pratat dagligen med alla tre typerna. Ang #3, det råder helt klart en förvirring, fram till slutet på veckan har det inte funnits ngt sätt att kombinera olika typer av voiceabonnemang med en “flatrate prisplan” för data. Nu finns det, och det gör iaf mig glad. Jag är teliakund sedan 15 år, av tre skäl. NMT för femton år sedan, täckningen för GSM i “icke-08-land” samt för den speciella prisplan jag har. Det fanns mer info på cjl.se tidigare, jag har tagit bort två inlägg som är postade efter detta och jag ogillar att ändra i befintliga inlägg men för din skull, lilla troll ska jag editera lite. Nåväl, somna om.

    More from author
 10. Anders says:

  Ang nummer tre, möjlighet att kombinera fastpris privat har funnits sedan NOVEMBER förra året, inte direkt någon vecka gammal. Gällande 9kr/dygn är informationen lite kryptisk, det kan jag förstå, men det går att urskilja. Känns som du hade otur med personalen du fick prata med.

 11. […] de hade blivit hyllade i bloggosfären gällande sin hantering av iPhonen istället för sågade, som de blir nu. Oerhört […]

    More from author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Additional comments powered by BackType