Årets sista Rakelfundering? [blev årets första]

Jag påbörjade årets sista rakelfundering någon gång i december då  Sundsvalls tidnings redaktionsblogg länkade hit med rubriken “Polisen mörkar” (spännade rubbeval). Idag och framöver är det mer aktuellt än någonsin att fundera kring Rakel – jag antar att något större är på väg att skrivas i hela mediesverige. Återkommer om det framöver.

Det är bra att lokalredaktionerna ute i landet börjar fundera öppet kring Rakel och hur det kan komma att fungera. Ett flertal redaktioner har hört av sig efter mina tidigare inlägg i rakeldebatten, antagligen blir det ännu fler framöver.

Jag har tidigare skrivit om Rakel spektakel – då har det framförallt handlat om vad som kan hända när polisen själv bestämmer vad som är lämpligt för oss medborgare att veta. Där jag ringer till pressansvarige och får höra att ingenting händer på den plats där jag befinner mig, fast jag står bredvid  ett tiotal patruller, bombgrupp och krigsutrustad piketpersonal. Framöver kommer det att handla om tekniken bakom – hur den fungerar och vad som eventuellt inte är som det ska. Har vi med skattepengar  lagt flera miljarder på projektet bör det väl fungera som planerat?

Hur används rakel i dagsläget? (ur en lyssnares perspektiv)

I stockholmsregionen används Rakel vid alla större händelser, men även som intern kommunikation mellan patruller som jobbar tillsammans vid mindre händelser. Jag kan klart säga att användandet av Rakel har ökat dramatiskt de senaste månaderna. För min del gör det inte så mycket, jag tycker att polisen ska kunna kommunicera ostört. Men jag vill kunna höra utlarmningarna så att jag kan värdera händelsen och eventuellt skicka ut en fotograf till platsen. (Lokalabilder har i dagsläget ca 20 fotografer anslutna över hela Sverige). Så självklart har jag ett egetintresse i frågan. Men samma sak gäller även stora riksredaktioner och mindre landsortsredaktioner. Alla vill och behöver ta del av flödet kring händelser av alla slag, polisinsatser, olyckor, bränder osv.

Övrigt om Rakel – tips för den som vill veta mer

“Den oändliga TETRA-tråden” på Scanner.nu

Rakel försenat igen – problem med datorsystem – UNT

Rakel i västra Götaland – GT

Favorit i repris – Rakelaparater tål inte regn – Realtid

TU’s Anna Serner gör en Pudel efter att ha skrivit en felaktig debattartikel i Resumé

Martin Agaard på SVD beskriver blåljusfotografer som asgamar. Visst, han har rätt. Men det känns lite som att kasta sten i glashus.Även hans arbetsgivare vill ha bild från asgamens arbete..

Did you like this? Share it:

2 Responses to Årets sista Rakelfundering? [blev årets första]

  1. Rätt skönt att allmänheten slipper höra alla personuppgifter som förs över polisens nät. Att kalla poliserna diskreta över etern vore nämligen lögn.

    Kör själv efter räddningstjänst. En personsökare och deltidskår är allt som behövs.

      More from author
  2. cjl.se says:

    Visserligen, men det är väldigt många som gått från minicall och talsökare till gsm-larm, så det är ju inte att hoppas på så länge till..

      More from author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Additional comments powered by BackType